Mevduat faiz oranlarının rekor kıracağı tarih belli oldu! Bunu yapan yatırımcı paraya para demeyecek

SERPİL DEMİR-GÜNBOYU

Ekonomist Hatice Kolçak, gelecek hafta Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından mevduat faizlerinin daha da artabileceğini ve yüzde 50’yi geçebileceğini söyledi.

Peki, bu durum borsayı nasıl etkileyecek? Faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte detaylar…

Ekonomist Hatice Kolçak, mevduat faizlerinin rekor kırabileceği tarihi açıkladı. Kolçak, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Şu an moraller bozuk daha negatif bakacağımız bir dönem var. Bizim borsamız savaştan bugüne bütün dünyadaki borsalardan aksine hareket etti.

Düştü. Bunun arkasında savaş ve savaşın getirdiği belirsizliklerden çok faizlerin etkili olduğunu düşünüyorum.

Çünkü bizde şu anda mevduat faizleri yüzde 45 yüzde 46 veren bankalar var. Ve haftaya Merkez Bankası faiz kararı gelecek ve burada da bir faiz artışı beklentimiz var.

Dolayısıyla yüzde 50 rakamları, sadece KKM’den dönüşlerde değil. Benim param var örneğin mevduata koymak istiyorum.

Burada yüzde 50’ye yakın oranlar görme ihtimalimiz var. Borsadaki düşüş sebeplerinden biri bu. Hacim yok borsada. Likitide girişi yok. Savaş sonrası yabancıların iştahı kaçtı. Borsalarda temkinli olmaya devam edeceğiz”

Merkez Bankası’nın faiz kararı ise 26 Ekim 2023 tarihinde saat 14.00’da açıklanacak . Faiz kararından sonra bankaların mevduat faiz oranlarını güncellemesi bekleniyor.

MEVDUAT FAİZİ NEDİR?

Mevduat faizi, bankalara para yatıran kişilerin aldığı getiri oranıdır. Mevduat faizi, enflasyon, Merkez Bankası politikaları, piyasa koşulları ve rekabet gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Mevduat faizi nasıl hesaplanır? Mevduat faizi hesaplamak için şu formül kullanılır:

Mevduat Faizi = Anapara x Faiz Oranı x Vade / 365

Örneğin, 10 bin TL’yi yüzde 50 faiz oranıyla bir yıl vadeli olarak bankaya yatıran bir kişi, vade sonunda şu kadar faiz geliri elde eder:

Mevduat Faizi = 10.000 x 0,50 x 365 / 365 = 5.000 TL

Bu kişi vade sonunda anaparasıyla birlikte toplam 15 bin TL alır.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir